Thursday, October 2, 2008

Raya @ Kampung - proses halwa maskat

Pernah dengar kuih tradisional nama halwa maskat? rupanya lebih kurang dodol cuma kaler je jernih kaler kuning gold... some people love to add peanuts, raisins and etc.. normally halwa maskat ni will be served square cut like seri muka, kuih lapis... it has sticky and oily texture and the taste? of course very sweet.... nama pun halwa kan :P actually halwa maskat ni arwah tok's specialty... according to lang.. tok pernah menag anugerah the best halwa maskat anjuran WI [dont ask what is WI.. hehehe.. even lang pun tak tau :)] since this year tok takda.. kitorang le kene buat walaupun sblm ni.. no one bother to really learn how to do it... :P
A week before raya, my uncle called my mum.. he cant find the halwa maskat periuk... mcm mana nak buat halwa maskat kalau tak jumpa periuk kan... untuk buat halwa maskat... u need periuk tembaga coz only periuk tembaga can maintain the heat.. tak terlalu cepat panas dan tak terlalu biasa... memang frust jugak la.. sbb barang semua dah ade.. tapi periuk tak jumpa... Luckily.. masa mama kacau rendang kat luar ternampak la periuk ni.. heheh.. so ade le rezeki kitorang try kacau halwa maskat ni..
so these are the process to prepare halwa maskat [ tapi kalau korang nak cepat.. beli je kat pekan rabu..huhuhu :P]
Ni la periuk tembaga tu.... according to mama.. tok beli periuk ni @ Terengganu..
First, u masak air gula.. gula 500g.. air.. cukup2 utk didih kan gula je

sementara masak air gula, aktiviti basuh tepung gandum pun bermula.. Pernah terfikir mcm mana nak basuh tepung? :P nasib baik last year raya .. anis [my cousin] belajar mcm mana nak basuh tepung... kalau tak.. mmg tak jadi la halwa ni...

untuk basuh tepung, first, amik 600g tepung gandum [sekati], mix with water until it turn to be dough...

pastu amik sikit2... letak dalam bekas lain dan tuangkan air... uli dough dgn perlahan dan lemah lembut.... the plain water will turn white while the dough tu akan bertukar jadi dough yg liat...

ambil air tepung tu je dan tapis...

Biarkan air tepung yang sudah dibasuh semalaman...so that the tepung akan mendap kat bawah...

Bila tepung dah mendap.... buang air... dan yang tinggal hanyalah tepung shj ;)

Semua org nak try basuh tepung... tricky process coz if u do wrongly.... tepung dan kanji dlm tepung tu takkan terasing.....

kitorg pun pakat2 try basuh tepung under anis' supervision

the next day... mix air gula.. and tepung dan sedikit pewarna.. dan boleh la start kacau..kacau mcm kacau dodol...

As u kacau... add in cooking oil....

rupa halwa maskat sewaktu sdg di kacau.... bila dh dekat nak masak.. boleh la msuk kacang ke.. kismis k.. ikut suka sesedap rasa ... nak tau bila mende ni dh masak? bila letak kat piring..mende ni tak melekat kat piring.....

Bila dh masak... buang lebihan minyak... dan masukkan dlm acuan... bila dh sejuk boleh la potong and it's ready to served!
FYI, nak kacaau mende ni je amik masa +4 jam..heheheh.. and our halwa maskat takde le secantik halwa maskat tok.. tapi rasanya boleh la tahan :P

9 comments:

nuruliz said...

Aku tau..aku tau halwa maskat ni..memang best...meriah betui raya kau. Aku raya ganu...meriah memang meriah tapi taklah meriah kalau dapat balik kedah kan

Anonymous said...

saya orang selangor ,tak pernah tau pasal halwa maskat.tau ni pun terbaca dalam majalah free dari airport bulan lalu.yang menariknya,halwa ni sejibik macam halwa yang kawan saya bawakkan dari oman.mungkinkah zaman dulu ada orang2 arab dari muscat ,oman yang migrates ke johor.sesuatu yang menarik untuk dikaji

Anonymous said...

Salam......,

Halwat maskat asli bila dah siap rupanya transparent dan berkilat.

Anonymous said...

salam,,, base pd ur picture halwat maskat nampak macam tidak tranparent...hope u tak add in conflour...

Puan Habibah said...

Saya dah jumpa produk halwa maskad ini. Boleh order dan dipos.
Contact : 019 4567 473, email : warisan.emak@yahoo.com

http://www.mudah.my/li?ca=3_s&th=1&q=halwa+maskad&cg=0&w=1
 

Yong Batu Kurau said...

Opah saya kacukan cina dan pattani pakar juga buat Mende ni, siap Tumis daun Kulit kayu manis sblm mskkan bhn2 halwa

mayysa said...

saya suka jugak makan halwa maskat ni tapi nak buat no idea at all. tapi ingat sy nak cuba kali ni. boleh tahu cooking oil tu berapa banyak?

Ara - Zyhara said...

saya teringin nak makan halwa maskat, since pernah terbaca dalam buku. tapi kat s'pore macam tkde jual je. camne nk mkn adehh

Anonymous said...

salam, WI means Ahli Perkumpulan Perempuan (Women's Institute). dulu2 sangat aktif persatuan ini di pekan2 seluruh malaysia, hasil dr pengaruh British. mak mertua n ibu saya sendiri pernah memenagi beberapa title dlm WI. Mertua saya juga pernah menang title halwamaskat terbaik utk daerah Sitiawan. Dan saya juga telah mendapat resepi yg lebih kurang sama dgn resepi saudari.. semoga seni halwa maskad ini tidak hilang begitu sahaja :)